Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen

Al in 1839 ontdekte Edmond Becquerel het fotovoltaïsch effect, dat ook nu nog wordt toegepast in zonnepanelen. Benieuwd hoe dit werkt? We leggen het allemaal uit op deze pagina.

Hoe zonnepanelen stroom produceren

Zonnepanelen produceren elektriciteit door gebruik te maken van zonlicht. Dit gebeurt wanneer zonnepanelen lichtdeeltjes van de zonnestraling kunnen opnemen. De geabsorbeerde lichtdeeltjes veroorzaken een reactie tussen verschillende lagen in het zonnepaneel, waardoor elektrische spanning en uiteindelijk energie wordt opgewekt. Om dit proces beter te begrijpen, kun je het zien als hoe een batterij werkt.

Zonnepanelen en batterijen hebben allebei een positieve en negatieve kant. Door deze twee kanten met elkaar te verbinden, komen de elektroden in beweging, die vervolgens elektriciteit opwekken.

Van zonnepaneel naar meterkast

De elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt is “gelijkstroom” (DC). Maar voordat je deze stroom kunt gebruiken om een elektrische auto op te laden of het licht in je huis aan te doen, moet hij omgezet worden in “wisselstroom” (AC) met behulp van een omvormer. Er zal een kabel zijn die de zonnepanelen met de omvormer verbindt, en dan nog een kabel die van de omvormer naar de meterkast loopt. Deze verbindingen garanderen dat je zonnepanelensysteem klaar is voor gebruik en aangesloten op een stroombron, zodat je het meteen kunt gaan gebruiken!

Zonnepanelen in 3 stappen

Het kan moeilijk zijn om te begrijpen hoe je zonnepanelensysteem eigenlijk werkt met alle verschillende onderdelen en terminologie. We splitsen het op in 3 eenvoudige stappen:

Stap 1: Zonnepanelen plaatsen

Zonnecellen op zonnepanelen nemen zonlicht op. De elektronen in de zonnecel verschuiven wanneer ze worden geraakt door zonlicht, wat vervolgens spanning oplevert. Dit levert energie aan het huishouden in de vorm van gelijkstroom.

Stap 2: Omvormer

De opgewekte zonne-energie moet eerst worden omgezet in bruikbare wisselstroom via een omvormer. Met de juiste stromen kun je alle elektrische apparaten in je huis of kantoor van stroom voorzien.

Stap 3: De meterkast

De omvormer wordt met de meterkast verbonden door een kabel die in een beschikbaar stopcontact in de meterkast van je huis wordt gestoken. Alleen ervaren en gecertificeerde Zonneplan monteurs installeren onze systemen, en zij zullen altijd met je overleggen voordat ze met de werkzaamheden beginnen.

Nu alles met elkaar verbonden is, kun je eindelijk beginnen met besparen!

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.