Netbeheerder of energieleverancier?

Wanneer je wilt weten wat zonnepanelen jou kunnen gaan opleveren, krijg je te maken met je energieleverancier en je netbeheerder. Dat zijn twee verschillende partijen die nog wel eens door elkaar gehaald worden. Wat doen ze, en wat is het verschil? Wij leggen het je uit.

 

 

Netbeheerder of energieleverancier

Netbeheerder

Een netbeheerder wordt ook wel een nutsbedrijf genoemd. Die kies je niet zelf: welke netbeheerder je hebt wordt bepaald door de regio waar je woont. De netbeheerder van jouw regio is verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van het energienet. Maar ook voor het transport van stroom, waarvan de prijs kan verschillen per regio. Rekeningen krijg je niet van je netbeheerder: dat wordt verrekend via je energieleverancier. Wil je van netbeheerder veranderen? Dan zit er niets anders op dan verhuizen naar een andere regio.

Wanneer je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je ervoor kiezen die energie terug te leveren aan het energienet. Dan krijg je te maken met je netbeheerder: hiervoor moet je je zonnepanelen namelijk aanmelden bij de overheid. Dit kan via Energie Leveren. Bij Veranderstroom raden we het niet per se aan. Waarom? Dan kun je lezen bij de Veelgestelde Vragen. Hieronder zie je een overzicht van de netbeheerders van stroom per regio.

Netbeheerder of energieleverancier

Energieleverancier

De energieleverancier zorgt ervoor dat jij thuis stroom hebt door het op te wekken en in te kopen. Daarvoor sluit je een contract met hem af, waarna de stroom via het energienet van de netbeheerder bij jou terecht komt. Je energieleverancier kies je zelf. En de keuze is groot: in Nederland kun je uit tientallen energieleveranciers kiezen en ieder jaar wisselen, als je dat wilt. Het is wel belangrijk dat de stroomleverancier die je kiest een vergunning heeft. Hoe je dat checkt, lees je onderaan dit blog.

Bekende voorbeelden van energieleveranciers zijn Eneco, Nuon en Essent. Maar je kunt ook voor duurzame aanbieders van energie kiezen, zoals Pure Energie, Powerpeers of Vrij Op Naam. In de afbeelding hieronder vind je een overzicht van hoe de stroomleveranciers in Nederland scoren op het gebied van duurzaamheid in 2021. Wil je advies over de beste energieleverancier voor jouw zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

ranking-stroomleveranciers-2021

Check je netbeheerder of energieleverancier

Wil je weten of een energieleverancier wel een vergunning heeft om stroom te leveren? Of checken of jouw netbeheerder wel een eerlijk tarief rekent? Dat kun je checken bij Autoriteit Consument en Markt. Transparant, zonder poespas: daar houden we van bij Veranderstroom.

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!