Omvormers

Om de opgewekte stroom van je zonnepanelen te kunnen gebruiken, heb je altijd een omvormer nodig. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar. We vertellen je hieronder wat een omvormer precies doet, welke omvormers er zijn en waar deze het beste kunnen worden geplaatst. Wanneer je je zonnepanelen laat plaatsen door Veranderstroom adviseren we je altijd over welke omvormer het beste past bij de zonnepanelen op jouw dak.

Omvormers

Wat is een omvormer?

De stroom die je met je zonnepanelen opwekt, is niet direct geschikt om te gebruiken. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, terwijl de meeste huishoudelijke apparaten op wisselstroom werken. De stroom die jouw zonnepanelen opwekken moet dus worden omgezet naar bruikbare stroom voor je woning. Dit gebeurt door middel van een omvormer.

 

Net-gekoppelde of stand-alone-omvormer?

Omvormers kunnen worden ingedeeld in twee categorieën: net-gekoppelde omvormers en stand-alone-omvormers. Wanneer je een omvormer nodig hebt voor de zonnepanelen op het dak van je huis, ga je gebruik maken van een net-gekoppelde omvormer. Deze omvormers worden namelijk gebruikt voor gebouwen met een vaste aansluiting, oftewel een meterkast. Net-gekoppelde omvormers zorgen ervoor dat de extra stroom die de zonnepanelen opwekken, wordt teruggeleverd aan het energienetwerk.

Naast net-gekoppelde omvormers zijn er de stand-alone-omvormers. Deze worden gebruikt voor gebouwen zonder vaste aansluiting en zullen voor jouw woning dus niet interessant zijn. De extra stroom die de zonnepanelen opwekken kan met net-gekoppelde omvormers niet worden teruggeleverd aan het energienetwerk. De stroom wordt opgeslagen in een accu of batterij.

Juiste zonnepanelen kiezen veranderstroom

Soorten omvormers

Er zijn op het moment drie soorten omvormers beschikbaar voor zonnepanelen: string-omvormers, micro-omvormers en Power Optimizers. String-omvormers zijn de meest gangbare omvormers. Ze worden vaak op zolder geïnstalleerd. String-omvormers zijn relatief goedkoop en zijn makkelijk in onderhoud. Het nadeel van string-omvormers is dat ze een relatief korte levensduur hebben.

Micro-omvormers zijn kleine kastjes die onder ieder zonnepaneel worden geplaatst. Dit maakt ze relatief moeilijk te installeren. Het voordeel is dat er geen losse kast in huis nodig is. Micro-omvormers zorgen voor optimaal rendement van je zonnepanelen, doordat ze het negatieve effect van schaduwvorming verminderen.

Power Optimizers zijn eigenlijk geen omvormers. Net als micro-omvormers worden Power Optimizers achter het zonnepaneel gemonteerd. Ze worden aangesloten op een centrale omvormer in je woning. Net als micro-omvormers gaan Power Optimizers het negatieve effect van schaduwvorming tegen. Power Optimizers zijn vaak iets goedkoper dan micro-omvormers.

Hoe kies je de juiste omvormer?

Welke omvormer je het beste kunt kiezen is van verschillende factoren afhankelijk, zoals het totale vermogen van je zonnepanelen en de ligging van je dak. Bij Veranderstroom adviseren we je bij de aanschaf van je zonnepanelen altijd over welke omvormer je het beste kunt kiezen.

Waar wordt de omvormer geplaatst?

Bij het plaatsen van de omvormer zijn er twee belangrijke factoren om rekening mee te houden: koeling van de omvormer en de lengte van de kabels. Omvormers moeten op een koele plek worden geplaatst waar warmte makkelijk kan worden afgevoerd. Omvormers produceren namelijk warmte, waardoor je rendement kunt verliezen. Bovendien kan het opwarmen van je omvormer de levensduur verkorten. Koele plekken waar de omvormer kan worden geplaatst zijn bijvoorbeeld in de kelder of op zonder onder het dak.

Verder is het belangrijk dat de kabels van de zonnepanelen via de omvormer naar de meterkast zo kort mogelijk worden gehouden. Elektriciteitskabels hebben altijd een klein verlies. Hoe langer de kabels hoe meer rendement je verliest.

Omvormers

Maakt een omvormer geluid?

Omvormers maken tegenwoordig nog maar heel weinig geluid, maar zijn niet volledig stil. Vooral op momenten dat de omvormer hard moet werken, bijvoorbeeld in de middag wanneer er veel zon is, maakt een omvormer geluid. Plaats de omvormer daarom in een ruimte die niet dagelijks wordt gebruikt.

Omvormer vervangen

Omvormers gaan vaak ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Dit is minder lang dan zonnepanelen. Die leveren gemiddeld 30 jaar stroom. Waarschijnlijk zal je de omvormer dus één keer gedurende de levensduur van je zonnepanelen moeten laten vervangen. Sommige omvormers kan langer mee dan andere.

Omvormers van Veranderstroom

Wanneer je je zonnepanelen koopt of huurt bij Veranderstroom leveren we standaard de omvormer mee die het beste werkt met je zonnepanelen. Wanneer je de offerte aanvraagt geven we je altijd uitgebreid advies over welk omvormer het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!