Optimizers

Schaduw, vuil of de ligging van zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat jouw zonnepanelen minder rendement opleveren. Om ervoor te zorgen dat de opbrengst toch zo optimaal mogelijk is, kun je gebruik maken van optimizers. In deze blog vertellen we je meer over wat een optimizer is, wat de voor- en nadelen van een optimizer zijn en wanneer je deze het beste kan gebruiken.

optimizers

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een klein apparaat dat tussen jouw zonnepanelen en de omvormer wordt geplaatst. Ieder zonnepaneel heeft een eigen optimizer. De opbrengst van ieder zonnepaneel wordt op deze manier afzonderlijk opgewekt. Bij zonnepanelen zonder optimizers beïnvloeden de zonnepanelen elkaar. Wanneer één zonnepaneel in de schaduw ligt, wordt de opbrengst van alle andere zonnepanelen ook lager. Optimizers zorgen er dus voor dat alle zonnepanelen afzonderlijk van elkaar werken en elkaars prestaties dus niet beïnvloeden. Zo levert ieder zonnepaneel optimaal rendement op.

De voor-en nadelen van een optimizer

Optimizers hebben verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel van optimizers is dat ze de opbrengst van jouw zonnepanelen optimaliseren. Ze zorgen er namelijk voor dat je minder last hebt van het effect van schaduw of vuil op het dak. Wanneer een deel van de zonnepanelen minder presteren, doordat ze bijvoorbeeld in de schaduw liggen, worden de overige zonnepanelen daar niet door beïnvloed. Ook is het mogelijk om de opbrengst van jouw zonnepanelen per paneel te monitoren. Daarnaast zijn zonnepanelen met optimizers veiliger. Er is een minder grote kans op ongelukken door bijvoorbeeld kortsluiting, blikseminslag of brand.

Nu denk je misschien ‘Waarom zijn niet alle zonnepanelen voorzien van optimizers?’ Iedereen wil tenslotte het maximale rendement uit zijn zonnepanelen halen maar er zitten ook nadelen aan optimizers. Zo zijn systemen met optimizers vaak een stuk duurder in aanschaf. Doordat ieder zonnepaneel zijn eigen optimizer heeft, bestaat het totale zonnestroomsysteem uit meerdere onderdelen. Hierdoor wordt de kans op storingen en defecten vergroot. Het is vaak lastig voor een monteur om dan een reparatie uit te voeren, aangezien de optimizer weggewerkt is onder het zonnepaneel.  

optimizers

Wanneer is een optimizer interessant?

Aangezien zonnepanelen met optimizers wat prijziger zijn dan zonnepanelen zonder optimizers, zijn optimizers niet voor iedereen interessant. Optimizers zijn vooral interessant in situaties waarin één of meerdere zonnepanelen minder presteren dan de overige zonnepanelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer jouw zonnepanelen behoorlijk wat schaduw vangen door verschillende objecten die zich op of rondom het dak bevinden. Denk hierbij aan bomen, een dakkapel of ontluchtingspijpjes. Ook is een optimizer interessant wanneer de instralingshoek van de zonnepanelen verschillend is. Dit heb je bijvoorbeeld bij het gebruik van verschillende dakvlakken. Wanneer je zelf graag inzicht wilt hebben in hoe jouw zonnepanelen afzonderlijk functioneren is het gebruik van een optimizer ook interessant.

Eerlijk advies over optimizers

Vind je het lastig om te bepalen of optimizers een rendabele keuze zijn? Logisch, want er zijn veel factoren die meespelen. Veranderstroom adviseert je hier graag over. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en welke mogelijkheden jouw dak biedt, zodat je optimaal stroom kunt opwekken met jouw zonnepanelen. Neem telefonisch of per mail contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!