Alles over de salderingsregeling
Soms wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je op dat moment verbruikt. Bijvoorbeeld op zonnige dagen of dagen dat je niet thuis bent. Stroom van je zonnepanelen die je niet zelf verbruikt, wordt automatisch teruggeleverd aan het energienet. Met de salderingsregeling mag je energie die jij teruglevert afstrepen tegen de energie die jij afneemt bij de energieleverancier. Deze regeling geldt tot 2023. Vanaf 2023 zal de salderingsregeling waarschijnlijk langzaam worden afgebouwd, maar zonnepanelen blijven ook dan een goede investering.

Hoe werkt de salderingsregeling?
De salderingsregeling is door de overheid in leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen de stimuleren. De salderingsregeling maakt het investeren in zonnepanelen extra aantrekkelijk. Je levert de stroom die je hebt opgewekt met je zonnepanelen terug voor hetzelfde tarief als dat je zou betalen bij je energieleverancier. Aan het eind van het jaar wordt de energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt en teruggeleverd aan het elektriciteitsnet afgetrokken van de energie de je hebt afgenomen. Zo wordt je energierekening een stuk lager. Bijvoorbeeld: Je verbruikt in een jaar 2.000 kWh aan energie en je zonnepanelen leveren in dat jaar 1.500 kWh op. In dat geval krijg je aan het einde van het jaar een rekening voor 500 kWh (2.000 – 1.500).
Er zit een maximum aan salderen. Je kunt niet meer energie salderen dan dat je verbruikt. Het overschot aan energie kun je wel terugleveren. Hiervoor krijg je een vergoeding, maar die is lager dan de energieprijs. Het teruglevertarief mag het energiebedrijf zelf bepalen en verschilt dan ook per bedrijf. Dus stel je verbruikt in een jaar 2.000 kWh stroom en je zonnepanelen leveren dat jaar 2.250 kWh op, dan kun je 2.000 kWh salderen tegen de energieprijs. Voor de overige 250 kWh krijg je een terugleververgoeding.
De salderingsregeling na 2023
Bij het berekenen van de terugverdientijd gaan we nu nog uit van de salderingsregeling in de huidige vorm. Deze regeling wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd, maar de hiervoor benodigde wetswijziging is nog niet definitief.
Volgens de minister is het uitgangspunt dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft met nu. De Consumentenbond blijft kritisch met het ministerie meekijken bij de uitwerking van de gewijzigde regeling.
Aangezien de vergoeding per kWh vanaf 2025 langzaam lager zal worden, loont wachten in ieder geval niet. Als je nu zonnepanelen neemt kun je nog een paar jaar maximaal profiteren.

Waarom afschaffen salderingsregeling?
De salderingsregeling is in leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. De afgelopen jaren is het aantal huishoudens dat zonnepanelen laat plaatsen sterk toegenomen. Doordat zonnepanelen de afgelopen jaren steeds beter, efficiënter en voordeliger zijn geworden, wordt investeren in zonnepanelen steeds interessanter. De opbrengst van zonnepanelen neemt toe, terwijl de kosten lager worden. Hierdoor is de terugverdientijd van zonnepanelen korter geworden. De salderingsregeling is daarom niet meer nodig om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. De overheid wil zich in plaats daarvan gaan focussen op andere manieren van verduurzamen.
Blijven zonnepanelen een goede investering?
Zelfs als de salderingsregeling afgebouwd wordt, blijven zonnepanelen een goede investering. Je verdient de zonnepanelen alsnog binnen 5 tot 8 jaar terug. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 30 jaar, dus nadat je je investering hebt terugverdiend, maak je nog 22-25 jaar winst op je zonnepanelen door de gratis stroom die je opwekt. Investeren in zonnepanelen levert meer rendement op, dan geld op je spaarrekening laten staan.
Stroomverbruik afstemmen op stroomopwekking
Als vanaf 2023 de salderingsregeling wordt afgebouwd, krijg je minder geld voor stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Door slim om te gaan met je energieverbruik kun je alsnog maximaal van je zonnepanelen profiteren. Door zoveel mogelijk van je eigen energie te verbruiken en zo min mogelijk af te nemen van het energiebedrijf, heb je het meeste voordeel van je zonnepanelen.
Overdag leveren je zonnepanelen de meeste stroom op. Zet daarom overdag de wasmachine of vaatwasser aan in plaats van ’s avonds. Ook is het slim om apparaten die veel stroom verbruiken niet tegelijkertijd te gebruiken, maar na elkaar, zodat je niet meer stroom verbruikt dan dat je op dat moment opwekt.
Benieuwd hoeveel zonnepanelen op jouw dak kunnen opleveren? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!