Klaar met stijgende energieprijzen? Tijd voor zonnepanelen!

Het nieuws staat er vol over: de alsmaar stijgende energieprijzen. Niet alleen gas wordt steeds duurder, maar ook de prijs van elektriciteit neemt sterk toe. De prijs voor stroom is de afgelopen tijd meer dan verdubbeld en dat ga je terugzien in je energierekening. Waardoor worden de stijgende energieprijzen eigenlijk veroorzaakt? En wat kun je doen om je energierekening laag te houden? Welke voordelen hebben zonnepanelen voor jouw energierekening?

Stijgende energieprijzen

Wat veroorzaakt de stijgende energieprijzen?

Er zijn meerdere oorzaken voor de stijgende energieprijzen. Ten eerste is de vraag het afgelopen jaar gestegen. We hebben het afgelopen jaar een relatief koude winter en lente gehad, waardoor de verwarming flink aan moest en er dus veel gas is verbruikt. De gasreserves zijn daardoor een stuk lager dan ze zouden moeten zijn. Bovendien is de economie dit jaar in een zeer snel tempo herstelt. Waar tijdens corona bijna alles stillag, loopt nu bijna alles weer als voorheen. Hierdoor is de vraag naar energie sterk toegenomen.

Waar aan de ene kant de vraag naar energie is gestegen, is het aanbod gedaald. Het grootste deel van onze elektriciteit komt helaas nog steeds van fossiele brandstoffen, zoals gas. Door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen worden we afhankelijk van gas uit andere landen. Een van die landen is Rusland, maar ook Rusland levert minder gas. Bovendien zijn veel Aziatische landen, zoals China, bereid een veel hogere prijs voor gas te betalen.

Gaan de energieprijzen weer dalen?

De toekomst van de energieprijzen is lastig te voorspellen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de energieprijzen, bijvoorbeeld hoe koud het deze winter wordt. Een koude winter betekent meer vraag naar gas, wat waarschijnlijk zal leiden tot hogere prijzen. Een warme winter kan daarentegen leiden tot lagere energieprijzen. Ook de aanwezigheid van duurzame energiebronnen, zoals zon en wind is van invloed op de energieprijzen.

Juiste zonnepanelen kiezen veranderstroom

Hoe houd je je energierekening toch laag?

Als je een energiecontract hebt met een vast tarief voor een bepaald aantal jaar hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. Heb je een contract met een variabel tarief? Dan kan vanaf 1 januari de energieprijs die je betaalt flink toenemen. Overstappen naar een andere energieleverancier en een meerjarig contract afsluiten kan een overweging zijn. Meerjarige contracten zijn over het algemeen goedkoper dan éénjarige contracten en als de energieprijzen blijven stijgen, heb jij daar in de toekomst geen last meer van. Als de energieprijzen over een jaar of aantal jaar dalen, zit jij echter nog steeds vast aan de afgesproken, waarschijnlijke hogere, energieprijs.

Een andere manier om je energierekening betaalbaar te houden ondanks de stijgende energieprijzen is bewuster omgaan met je energieverbruik. Zet de verwarming een graadje lager en zet geen halflege vaatwassers aan. Daarnaast kun je overstappen op een duurzame energiebron, zoals zonnepanelen.

Een lagere energierekening met zonnepanelen van Veranderstroom

Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, ben je gegarandeerd van een lagere energierekening. Je wekt namelijk je eigen stroom op en hoeft daardoor minder stroom af te nemen bij je energieleverancier. Stijgende energieprijzen hebben daardoor minder invloed.

Veranderstroom plaatst zonnepanelen voor betaalbare prijzen. Het is bij onze mogelijk om zonnepanelen te kopen of te betalen in termijnen. Een bijkomend voordeel van zonnepanelen kopen in deze tijd is dat de stijgende energieprijzen een positief effect hebben op de terugverdientijd van je zonnepanelen. Normaal gesproken verdien je in 5 tot 8 jaar de aanschafprijs van je zonnepanelen terug, maar doordat je door de hoge energieprijzen iedere maand meer geld bespaart met je zonnepanelen, duurt het minder lang voordat je je zonnepanelen hebt terugverdient.

Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak kunnen en hoeveel jij kunt besparen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel ons!

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.