Hoe rendabel zijn zonnepanelen?

In een tijd waarin de energiekosten hoog liggen, gaan duurzaamheid en groene energie een steeds grotere rol spelen. Logisch! Daarom kiezen ook steeds meer huiseigenaren voor de plaatsing van zonnepanelen. In deze blog nemen we je kort mee in de werking van zonnepanelen, terugverdientijd en de rendabiliteit. Lees verder om te ontdekken waarom investeren in zonnepanelen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
zonnepanelen in Den Helder

De werking van zonnepanelen

Voordat we de rendabiliteit bespreken, is het belangrijk om te begrijpen hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen bevatten fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in gelijkstroom (DC). Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom (AC), die je in huis kunt gebruiken. De meeste zonnepanelen zijn gemaakt van silicium en kunnen zonlicht efficiënt omzetten in elektriciteit.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Omdat de aanschaf van zonnepanelen een grote uitgave is, is het belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd. Want zodra de terugverdientijd is verstreken, begint de echte winst. Met de terugverdientijd bedoelen we de periode die nodig is om de initiële investering terug te verdienen. De terugverdientijd wordt beïnvloed door de kosten van het systeem, de opbrengst van de zonnepanelen en de energieprijzen in jouw regio.

 

Stel dat je €6.000 hebt geïnvesteerd in een zonnepanelensysteem dat jaarlijks €1.200 aan energie bespaart. Met een eenvoudige berekening (€6.000 / €1.200) zou de terugverdientijd ongeveer 5 jaar zijn. Na deze periode zou je netto energiebesparingen hebben. De gemiddelde terugverdientijd ligt ook rond de 5 jaar.

Levensduur en onderhoud

Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 tot 30 jaar. Gedurende deze periode hebben ze minimaal onderhoud nodig. Het is aan te raden om jaarlijks de panelen te inspecteren en schoon te maken om de efficiëntie te behouden. Gelukkig zijn zonnepanelen stevig en kunnen ze extreme weersomstandigheden weerstaan.

Dus, zijn zonnepanelen rendabel?

Absoluut! Hoewel de initiële investering flink kan lijken, bespaar je echt veel geld met zonnepanelen. Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1,00 bij 1,70 meter. Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel is 360 Wp. Daarmee wek je rond de 30 kWh per maand op. Een gemiddeld huishouden met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh kan met een systeem van 11 zonnepanelen bijna alle benodigde elektriciteit zelf opwekken. De opbrengst varieert aan de hand van een aantal factoren, die lees je in deze blog. Gemiddeld ligt de rendabiliteit van zonnepanelen tussen de 5% en 25%, en heb je door de lange levensduur vaak tot wel 20 jaar gratis energie!

 

Bovendien kun je te veel opgewekte energie terugleveren aan het net, waardoor je zelfs geld kunt gaan verdienen aan je zonnepanelen! Een ander belangrijk voordeel is de stabiliteit van energiekosten. Aangezien je je eigen energie produceert, ben je niet meer afhankelijk van schommelingen in de energieprijzen.

Veranderstroom helpt jou naar renabele zonnepanelen

Overtuigd? Veranderstroom benadert de markt van zonnepanelen net wat anders. We rekenen geen onnodige kosten, geven de langste garanties en bij ons weet je wie er achter de organisatie zitten. Dus, waar wacht je nog op? Vraag een offerte aan, dan laten we je direct zien wat jij gaat besparen!

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!