Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds populairder. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is duurzaam én (na de initiële investering) kostenbesparend. Dit maakt het een interessante optie voor veel mensen. Maar, voordat je besluit of je zonnepanelen wilt laten plaatsen, kunnen we ons voorstellen dat je eerst wilt weten hoe ze werken. Daarom nemen we je graag mee in de werking van zonnepanelen. Van de basiscomponenten tot de omzetting van zonlicht in elektriciteit. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze fascinerende technologie.
Zonnepanelen in Lansingerland

Alles over de werking van zonnepanelen

Het fotovoltaïsche effect

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen (of zonnecellen) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Elke cel is opgebouwd uit verschillende lagen halfgeleidermaterialen, zoals silicium. De fotovoltaïsche cellen zijn de essentiële bouwstenen van een zonnepaneel. Daarom noemen we deze cellen ook wel het hart van de zonnepanelen. Maar wat is dit effect nou precies? Wanneer fotonen (lichtdeeltjes) van zonlicht op de fotovoltaïsche cellen vallen, absorberen ze energie. Deze energie stoot elektronen los van atomen in het halfgeleidermateriaal, waardoor er elektron-gatenparen ontstaan. Dit is het begin van het genereren van elektriciteit.

Kortom: als er zonlicht op de zonnecellen valt, ontstaat er energie in deze cellen.

Zonlicht omzetten in elektriciteit

Wanneer de elektron-gatenparen ontstaan, creëren ze een elektrisch veld in de fotovoltaïsche cel. Dit elektrische veld zorgt ervoor dat de elektronen in één richting bewegen, waardoor er een stroom ontstaat. Deze stroom bestaat uit gelijkstroom (DC), die vervolgens kan worden omgezet in wisselstroom (AC).

 

En wisselstroom is de stroom die jij nodig hebt voor jouw huishouden. Om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, is er een omvormer nodig. De omvormer zet de gelijkstroom om naar de juiste spanning en frequentie van wisselstroom. Hierdoor kan de elektriciteit direct worden gebruikt of worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hierbij kun je kiezen tussen een centrale omvormer of micro-omvormers. Een centrale omvormer betekent dat er meerdere zonnepanelen worden aangesloten op één omvormer, en micro-omvormers betekent dat ieder zonnepaneel een eigen omvormer heeft. Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder in de aanschaf, maar ook efficiënter. Hulp nodig bij het bepalen welke soort omvormer het beste bij jou past? Wij voorzien je graag van vrijblijvend advies.

 

De omvormer is verbonden met je groepenkast waardoor de omgezette energie direct kan worden gebruikt in jouw huishouden. Hoeveel energie de zonnepanelen opbrengen hangt af van een aantal factoren. Benieuwd? Lees dan onze blog over de opbrengst van zonnepanelen per maand.

Toe aan werkende zonnepanelen?

Zonnepanelen werken dus middels een knap staaltje techniek en worden aangedreven door de kracht van de natuur. Het begrijpen van hoe zonnepanelen werken, helpt om de voordelen van zonne-energie te waarderen. Het is een duurzame, hernieuwbare bron van elektriciteit die jou kan helpen met het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Zo streven we samen naar een schonere toekomst. Overtuigd? Veranderstroom benadert de markt van zonnepanelen net wat anders. We rekenen geen onnodige kosten, geven de langste garanties en bij ons weet je wie er achter de organisatie zitten. Dus, waar wacht je nog op? Vraag een offerte aan, dan laten we je direct zien wat jij gaat besparen!

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!