Hoeveel kWh levert een zonnepaneel op?

Zonnepanelen zijn in. Ze zijn goed voor het milieu én uiteindelijk ook voor je portemonnee. Maar hoeveel levert zo’n zonnepaneel nou eigenlijk? De sleutel tot het begrijpen van de potentie van zonne-energie ligt in het vermogen van een zonnepaneel om kilowatturen (kWh) aan elektriciteit op te wekken. In deze blog gaan we dieper in op de zonne-energieopbrengst van zonnepanelen en kijken we waardoor dit beïnvloed wordt.
zonnepanelen in Nieuwegein

Wat is een Kilowattuur (kWh)?

Voordat we dieper ingaan op de opbrengst van zonnepanelen, is het belangrijk om te begrijpen wat een kilowattuur eigenlijk is. Een kilowattuur (kWh) is een eenheid van elektrische energie die wordt gebruikt om de hoeveelheid elektriciteit te meten die gedurende een uur wordt verbruikt of geproduceerd met een vermogen van één kilowatt (kW). Dit komt overeen met het gebruik van een apparaat met een vermogen van 1.000 watt gedurende één uur.

Externe invloeden op de opbrengst van zonnepanelen

Als een zonnepaneel een bepaald vermogen heeft, betekent dit niet dat hij dit vermogen ook continu haalt. Er zijn namelijk verschillende factoren van invloed op deze opbrengst. Een van de belangrijkste is de zoninstraling, oftewel de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de hoek en oriëntatie van de panelen. In deze blog lees je een uitgebreide uitleg van de factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen.

Wat een zonnepaneel gemiddeld oplevert

Naast de externe invloeden, heeft ook het soort zonnepaneel invloed op de opbrengst. Logischerwijs hebben zonnepanelen van 500 Wp een hogere opbrengst dan zonnepanelen met 300 Wp. Een ‘standaard’ zonnepaneel met een vermogen van 300 Wp kan onder de ideale omstandigheden ongeveer 0,3 kWh per uur genereren. Nu heb je natuurlijk over het algemeen niet maar één zonnepaneel liggen, maar 6, 8, 10 of zelfs 20.

Rekenvoorbeeld

Laten we een eenvoudig rekenvoorbeeld bekijken om te illustreren hoe de opbrengst van een zonnepaneel in kWh kan worden berekend:

Stel dat je een zonnepaneel hebt met een vermogen van 250 watt. Gedurende een zonnige dag vangt dit zonnepaneel ongeveer 6 uur zonlicht.

Opbrengst = Vermogen (kW) × Tijd (uur)

Opbrengst = 0,25 kW × 6 uur = 1,5 kWh

In dit geval zou het zonnepaneel ongeveer 1 kWh elektriciteit produceren gedurende die dag.

Hoe maximaliseer je de opbrengst van zonnepanelen?

Om de opbrengst van zonnepanelen te maximaliseren, zijn er verschillende strategieën die je kunt volgen. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg voor de juiste installatiehoek en oriëntatie van de panelen voor maximale blootstelling aan de zon.
  • Vermijd schaduw van gebouwen, bomen en andere obstakels die de opbrengst kunnen verminderen.
  • Onderhoud de zonnepanelen regelmatig om vuil en stof te verwijderen die de efficiëntie kunnen verminderen.
  • Overweeg het gebruik van slimme technologieën, zoals zonnepaneelvolgsystemen, om de panelen gedurende de dag op de zon gericht te houden.

Toe aan zonnepanelen met een fijne opbrengst? Veranderstroom helpt je!

Veranderstroom is er om je te helpen met al je vragen omtrent het plaatsen van zonnepanelen. Van de hellingshoek tot de soort panelen die je nodig hebt: wij staan je graag te woord! We kijken met je mee naar jouw situatie en geven je een inschatting van wat zonnepanelen jou kunnen gaan opbrengen.

Neem contact met ons op om al je vragen te stellen of vraag meteen jouw offerte aan.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!