Overkapping met zonnepanelen: hoe werkt dat?

Een overkapping met zonnepanelen is een echte win-winsituatie. Een overkapping biedt je namelijk de nodige schaduw en koelte tijdens de warme dagen, en door de zonnepanelen op de overkapping wordt de zon ook nog eens nuttig gebruikt! In deze blog gaan we dieper in op hoe overkappingen met zonnepanelen werken, welke opties er zijn en waar je rekening mee moet houden.
zonnepanelen in Hoeksche Waard

De soorten overkappingen met zonnepanelen

Overkappingen met zonnepanelen zijn structuren die speciaal ontworpen zijn om zonnepanelen te integreren. De integratie van zonnepanelen in overkappingen vereist specifieke ontwerpen en installatietechnieken. Meestal worden de zonnepanelen bovenop de overkapping geplaatst, waar ze optimaal zonlicht kunnen opvangen. De panelen worden stevig bevestigd en aangesloten op een omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Wil je dat er nog wel zonlicht door de zonnepanelen heen komt? Dan kun je kiezen voor speciale lichtdoorlatende panelen. Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op verschillende soorten overkappingen zoals pergola’s, carports en terrasoverkappingen:

Pergola’s: Een pergola is een open structuur met horizontale balken die vaak wordt gebruikt om een schaduwrijk gebied te creëren in tuinen en terrassen. Zonnepanelen kunnen op het dak van de pergola worden geplaatst, waar ze zonlicht kunnen opvangen terwijl ze ook schaduw bieden.

Carports: Een carport is een overkapping die is ontworpen om voertuigen te beschermen tegen weersinvloeden. Het dak van de carport kan gebruikt worden als platform voor de installatie van zonnepanelen. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte efficiënt benut en wordt tegelijkertijd energie opgewekt.

Terrasoverkappingen: Terrasoverkappingen zijn structuren die boven een terras worden geplaatst om bescherming te bieden tegen zon, regen en andere weersomstandigheden. Door zonnepanelen op het dak van de terrasoverkapping te installeren, kan zonlicht worden omgezet in elektriciteit terwijl het terras ook wordt beschermd.

Serres: Serres zijn volledig glazen structuren die worden gebruikt voor het kweken van planten of als extra woonruimte. Het glazen dak van een serre kan worden uitgerust met zonnepanelen, waardoor de serre dienst kan doen als energieopwekker terwijl het natuurlijke licht wordt benut.

Schuur- of tuinhuisoverkappingen: Overkappingen boven schuren of tuinhuisjes bieden bescherming tegen weersinvloeden en creëren extra opslag- of recreatieruimte. Het dak van deze overkappingen kan worden gebruikt voor de installatie van zonnepanelen, waardoor ze energie-efficiënt worden.

Waar moet rekening mee worden gehouden met de plaatsing van zonnepanelen op overkappingen?

Wanneer je een volledig nieuwe overkapping wilt plaatsen en hier meteen zonnepanelen op wilt laten leggen, wordt er natuurlijk al met deze factoren rekening mee gehouden. Maar heb je al een bestaande overkapping waarop je zonnepanelen wilt laten leggen, dan moet er rekening worden gehouden met:

  • De locatie: de overkapping moet staan op een plaats waar de zonnepanelen voldoende zon kunnen ontvangen. Een zuidelijke oriëntatie is in de meeste gevallen het gunstigst.
  • De dakconstructie: bestaande overkapping moet voldoende structurele stabiliteit en draagkracht hebben om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen. Het is belangrijk om een professionele beoordeling uit te laten voeren om te controleren of de overkapping geschikt is voor de installatie van zonnepanelen.
  • Bedrading en aansluiting: zonnepanelen op een bestaande overkapping vereisen de juiste bedrading en aansluiting op een omvormer, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom. Het kan nodig zijn om bedrading en aansluitingen aan te passen of uit te breiden, afhankelijk van de bestaande elektrische infrastructuur.

Overkapping met zonnepanelen - Veranderstroom is jouw specialist

Overkappingen met zonnepanelen zijn een slimme en duurzame oplossing om energie op te wekken en tegelijkertijd te profiteren van de voordelen van een overdekte buitenruimte. Ze bieden schaduw, bescherming tegen weersinvloeden en kunnen je energierekening verlagen. Door te kiezen voor een overkapping met zonnepanelen draag je bij aan een groenere toekomst.

Veranderstroom helpt je graag met het realiseren van een overkapping met zonnepanelen bij jou thuis. Of het nu gaat om een bestaande overkapping of een volledig nieuwe overkapping, wij helpen je graag! Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan. Eerst meer weten over zonnepanelen? Kijk dan bij de meest gestelde vragen of stel je vraag direct aan ons via de telefoon.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!