Type zonnepanelen: alles over de verschillende soorten panelen

Zonnepanelen zijn er in allerlei vormen en maten, en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. In deze gids nemen we de verschillende soorten zonnepanelen onder de loep, om je te helpen beslissen welke voor jou de juiste is.
omvormers

De verschillende soorten zonnepanelen

Er zijn op dit moment in Nederland verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen verkrijgbaar. De meest wijdverbreide soort bestaat uit silicium. Silicium is één van de meest voorkomende elementen op aarde en zit met name in zand. De zonnecellen die in een zonnepaneel zitten, vormen de energiebron van het systeem. In de zonnecellen wordt de energie van het zonlicht namelijk omgezet in elektrische energie. Om zonnecellen van silicium te maken, wordt dit eerst gezuiverd en verhit. Monokristallijne en polykristallijne zonnecellen zijn de twee andere soorten. Dunne film amorf silicium, vaak dunne film genoemd, is een andere soort die te verkrijgen is. Het glas-glas zonnepaneel is de nieuwste vorm van zonne-energietechnologie die beschikbaar is. Zoals de naam al zegt, zit dit paneel tussen twee glasplaten.

Monokristallijn zonnepaneel

Het eenkristallijne materiaal dat in zonnecellen van een monokristallijn paneel gebruikt wordt, heet polysilicium. Monokristallijne zonnecellen hebben geordende elektroden op hun oppervlak en zijn overwegend zwart of donkerblauw. Deze zonnepanelen hebben het grootste rendement van alle soorten. Monokristallijne zonnepanelen produceren meer energie dan polykristallijne, met ongeveer 10 procent meer opbrengst per m2. Ze zijn echter duurder, met een navenant grotere opbrengst per m2. Kortom, huiseigenaren die het meeste uit een klein dak willen halen, zouden deze optie kiezen.

Polykristallijn zonnepaneel

Zonnepanelen van polykristallijn materiaal hebben zonnecellen met veel grote kristallen. Een polykristallijne cel heeft een soort versplinterd schervenpatroon. Polykristallijne zonnepanelen zijn minder duur en efficiënter dan monokristallijne. Omdat de aanschaf van de monokristallijne versie duurder zou zijn, verdient het type polykristallijn paneel de voorkeur als het niet nodig is ruimte op het dak te besparen.

Amorf zonnepaneel

Het dunne-film zonnepaneel is gemaakt van amorf silicium. Door het ontbreken van kristallen zijn amorfe zonnepanelen zeer buigzaam. Het rendement van de amorfe zonnepanelen is het laagst van de vier soorten. Dunne-film panelen worden meestal gebruikt in auto’s en boten, waaronder bussen, zeilboten, en onderzeeërs.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle vorige soorten panelen. Bovendien is deze vorm minder vatbaar voor degradatie, zodat je langer tijdens de levensduur van de panelen betere opbrengsten krijgt. Na 10 jaar kunnen fabrikanten 90% capaciteit garanderen (gewone zonnecellen).

De afname van de opwekkingscapaciteit is met glas-glas zonnepanelen echter niet zo groot als met andere soorten zonnepanelen, zodat je na 25 jaar meer kWh opgewekt zult hebben. Omdat deze technologie echter nog betrekkelijk nieuw is (relatief weinig voorradig), moet je een hogere prijs betalen. De hogere aanschafkosten kunnen gecompenseerd worden door een grotere opbrengst na verloop van tijd, en je kunt zelfs winst maken. Laat installateurs je dit verder uitleggen.

Soorten zonnepanelen bij Veranderstroom

Bij Veranderstroom hebben we de volgende soorten zonnepanelen.

Zonnepanelen van Belinus

Belinus zonnepanelen zijn een erg populaire soort zonnepanelen op de markt. Ze zijn gemaakt van een dunne laag silicium, dat een halfgeleider is. Wanneer zonlicht op het paneel valt, creëert het een elektrisch veld dat elektriciteit opwekt.

Voordelen:

  • Ze zijn zeer efficiënt in het omzetten van zonlicht in elektriciteit
  • Ze zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden
  • Ze hebben een lange levensduur.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!