Wat is de gemiddelde afmeting van een zonnepaneel?

De opkomst van zonne-energie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, en zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Bij het plannen van een zonne-energieproject is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder de afmetingen van de zonnepanelen. In deze blog gaan we dieper in op de gemiddelde afmetingen van zonnepanelen en waarom dit van belang is.
zonnepanelen in Den Helder

Gemiddelde afmeting van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, maar er zijn enkele gangbare afmetingen die het overgrote deel van de markt bezetten. Over het algemeen hebben de meeste standaard zonnepanelen een lengte tussen de 1,5 en 2 meter en een breedte tussen de 1 en 1,2 meter. De maat van zonnepanelen die het meest voorkomt, is 1,65 meter lang en 1 meter breed. De dikte van een zonnepaneel ligt meestal tussen de 3 en 4 centimeter. Het exacte formaat kan echter verschillen tussen fabrikanten en technologieën.

 

De afmetingen van zonnepanelen spelen een cruciale rol bij het plannen van een installatie. Zonnepanelen worden gebruikt in diverse toepassingen zoals op woningen, op commerciële gebouwen en grootschalige zonne-energieparken. Deze toepassingen komen allemaal met andere afmetingen en daarom moet er per situatie gekeken worden welke afmeting het best bij het project past.

Factoren die zorgen voor verschillende afmetingen van zonnepanelen

Een belangrijke factor waardoor de afmetingen van zonnepanelen verschillen, is het vermogen. De technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit en daarom lukt het fabrikanten om panelen met hogere vermogens te produceren. Deze panelen hebben vaak een groter oppervlak nodig om meer zonnecellen te bevatten en dus meer energie te kunnen produceren. Tegelijkertijd is er veel ontwikkeling op het gebied van efficiëntie. Dit betekent juist dat hoe efficiënter het paneel, hoe meer energie er opgewekt kan worden met een kleiner oppervlak. De afmeting is dus grotendeels afhankelijk van de technologie die er in het paneel wordt gebruikt.

Het is in de meeste gevallen niet zo dat je verschillende maten zonnepanelen kunt mixen op je dak om zo zoveel mogelijk panelen te kunnen plaatsen. Met een centrale omvormer is het dan namelijk zo dat het kleinste zonnepaneel de totale opwek bepaalt. Dit komt doordat ze dan net als met kerstverlichting allemaal in serie staan. Dit zou je eventueel kunnen oplossen door het plaatsen van micro-omvormers, hierbij heeft ieder zonnepaneel een eigen omvormer.

Toepassing en installatie

De afmeting van zonnepanelen heeft directe gevolgen voor de installatieopties. Op residentiële daken moeten panelen passen binnen de beschikbare ruimte en rekening houden met eventuele obstakels, zoals dakramen of schoorstenen. Commerciële installaties kunnen meer flexibiliteit bieden, maar vereisen nog steeds een zorgvuldige planning om het maximale rendement uit de beschikbare ruimte te halen.

Daarnaast zijn er verschillende installatiemogelijkheden, zoals dakinstallaties, grondinstallaties en geïntegreerde systemen. Elk van deze toepassingen vereist specifieke overwegingen met betrekking tot de afmetingen van de panelen. Bijvoorbeeld, een grondinstallatie kan panelen van groter formaat gebruiken, terwijl geïntegreerde systemen zonnepanelen kunnen combineren met andere bouwelementen, zoals ramen of gevels.

Benieuwd welk formaat zonnepanelen het beste op jouw dak past?

Veranderstroom helpt je! Wanneer je een offerte aanvraagt, checken wij eerst op afstand op jouw dak geschikt is voor besparen met zonnepanelen. Daarna bellen wij je om je wensen te bespreken. Vervolgens gaan onze dakontwerpers aan de slag met het tekenen van een legplan inclusief het juiste formaat. Daarna kun je de prijs claimen. Je ontvangt van ons een e-mail ter bevestiging en we maken een mooi overzicht voor je. Daarin kun je altijd je offerte terugvinden en de status van je aanvraag zien. Je zit nog nergens aan vast.

Hierna komt er een schouwer bij je langs om te controleren of alles in orde is voor de installatie. De installateur checkt je dak en de meterkast. Ook bepaalt hij samen met jou waar de omvormer komt te hangen en hoe de kabels moeten lopen. Zo komen we tijdens de installatie niet voor verrassingen te staan. Hierna kunnen we gaan installeren. Dit is meestal binnen een dag gepiept.

Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op als je vragen hebt.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!