Wat is de hoogste wattpiek van zonnepanelen?

De term ‘wattpiek’ (Wp) wordt gebruikt om de prestaties en het vermogen van zonnepanelen uit te drukken. Het is een maatstaf voor hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan genereren wanneer het direct wordt blootgesteld aan zonlicht onder gecontroleerde omstandigheden. Door de jaren heen zijn er zonnepanelen ontwikkeld met een steeds hogere wattpiek. Want een hogere wattpiek betekent meer rendement. En als mensen zonnepanelen willen, willen ze hier natuurlijk zoveel mogelijk uit halen. In deze blog nemen we je mee in de hoogste wattpiek van zonnepanelen.
zonnepanelen in heerhugowaard

Wat betekent de wattpiek bij zonnepanelen?

De wattpiek van zonnepanelen is het vermogen dat er wordt gemeten onder ideale omstandigheden. Deze ideale omstandigheden zijn een lichtinstraling van 1000 watt, een loodrechte lichtinval en een constante temperatuur en luchtmassa. Deze omstandigheden worden bij het testen van ieder zonnepaneel gelijk gehouden.

 

Dit betekent dus dat ze in de praktijk vaak niet zoveel ophalen als hun WP, omdat de omstandigheden natuurlijk niet altijd ideaal zijn. Om te kijken naar het daadwerkelijke vermogen wordt er gewerkt met de correctiefactor. Dit is een correctie van 15%. Dit kan je dus uitrekenen door de Wp te vermenigvuldigen met 0,85.

Bij een zonnepaneel van 500 Wp heb je dan dus een daadwerkelijke opbrengst van: 0,85 x 500 Wp = 425 Wp.

De huidige staat - zonnepanelen met de hoogste wattpiek

De wereld van zonnepanelen is continu in beweging. Was een paar jaar geleden een paneel met een wattpiek van 200 nog het gemiddelde, ligt dit inmiddels al een stuk hoger. Namelijk rond de 300 Wp. Maar er zijn zonnepanelen die nog een veel hogere Wp hebben. Dit is tweeledig. Er zijn namelijk zonnepanelen die daadwerkelijk in de verkoop zijn en die mensen al kunnen gebruiken, en innovaties die nog volop in de ontwikkelingsfase zijn.

  • Op evenementen worden regelmatig nieuwe innovaties rondom zonnepanelen gepresenteerd. Op dit moment hebben deze zonnepanelen een vermogen van wel 800 Wp! Dat is enorm hoog als je het vergelijkt met het huidige gemiddelde van 300 Wp. Maar zoals hierboven ook al benoemd, worden deze in de praktijk nog niet gebruikt. Daarnaast zijn deze panelen voor veel mensen waarschijnlijk niet interessant vanwege hun hoge prijs en grote formaat.
  • Als we gaan kijken naar zonnepanelen die daadwerkelijk gangbaar zijn en worden verkocht, dan ligt het vermogen rond de 500 Wp. Dat is vandaag de dag een erg hoog vermogen. Deze panelen zijn geschikt voor mensen met een groter budget die het meeste uit hun zonnepanelen willen halen.

Ga jij voor zonnepanelen met de hoogste wattpiek?

Iedere situatie is anders. Daarom kijken we bij Veranderstroom graag mee met de omstandigheden bij jou thuis en jouw wensen. Aan de hand daarvan kunnen we je adviseren over welke zonnepanelen het beste bij jou passen. Neem contact met ons op om gratis en vrijblijvend advies te ontvangen.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!