Wat is de ideale hoek voor zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt of gaat aanschaffen, wil je er natuurlijk zoveel mogelijk uit halen. Eén van de factoren die de opbrengst beïnvloedt is de hoek waarin de zonnepanelen geplaatst worden. Klik hier voor de andere factoren die van invloed zijn. In deze blog lees je waarom de juiste hoek zo belangrijk is en hoe je de ideale hoek voor jouw zonnepanelen kunt bepalen.
Zonnepanelen kopen bij Veranderstroom

Een ongeluk zit in een klein hoekje - het belang van de juiste hoek

De hoek waarin zonnepanelen worden geplaatst, heeft een directe invloed op de hoeveelheid zonlicht die ze gedurende de dag kunnen opvangen. Als zonnepanelen niet correct zijn uitgelijnd, leidt dit tot verminderde energieopbrengst. En dat wil je natuurlijk niet! De juiste hoek kan dus hét verschil maken tussen een efficiënt zonne-energiesysteem en een minder rendabel systeem.

De ideale hoek voor zonnepanelen

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de ideale hoek is voor jouw zonnepanelen. Over het algemeen wordt de ideale hoek ingesteld op de breedtegraad van je locatie. In Noord-Europa, waar de breedtegraad hoger is, worden zonnepanelen vaak onder een hoek van ongeveer 30 tot 40 graden geplaatst. In zuidelijkere regio’s, waar de breedtegraad lager is, kan de ideale hoek rond de 20 tot 30 graden liggen. Schaduw kan de energieopbrengst van zonnepanelen sterk verminderen. Het is belangrijk om te voorkomen dat er objecten zoals bomen, schoorstenen of gebouwen schaduw werpen op je zonnepanelen. Als schaduw onvermijdelijk is, overweeg dan het gebruik van micro-omvormers of power optimizers die de impact van schaduw minimaliseren.

Daarnaast varieert de zonnestand natuurlijke gedurende het jaar. In de zomer staat de zon hoger aan de hemel dan in de winter. Als je het hele jaar door optimaal wilt profiteren van de opbrengsten van je zonnepanelen, kun je de hoek laten aanpassen door het jaar heen. In de zomer kun je de panelen iets vlakker zetten, terwijl je ze in de winter iets steiler kunt plaatsen.

De invloed van de hellingshoek op de opbrengst

De hellingshoek heeft flinke invloed op de jaarlijkse energieopbrengst van je panelen. Panelen die te verticaal zijn geplaatst, kunnen zonlicht niet goed opvangen, waardoor de efficiëntie wordt verminderd. Aan de andere kant kunnen te horizontaal geplaatste panelen het zonlicht niet optimaal benutten. Met andere woorden: laat je altijd adviseren door een expert omtrent de beste hellingshoek voor jouw situatie. Want je wilt geen energie mislopen!

Conclusie - laat het over aan de experts!

Het bepalen van de ideale hoek voor zonnepanelen is essentieel voor een efficiënte energieopwekking. Door de juiste hoek te kiezen, kun je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen en zo besparen in kosten én bijdragen aan een groenere toekomst.

Veranderstroom is er om je te helpen met al je vragen omtrent het plaatsen van zonnepanelen. Van de hellingshoek tot de soort panelen die je nodig hebt: wij staan je graag te woord! Neem contact met ons op om al je vragen te stellen of vraag meteen jouw offerte aan.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!