Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand?

Het investeren in zonnepanelen is hoe dan ook een slimme zet voor iedereen die duurzame energie wil opwekken én wil besparen op zijn energiekosten. Maar, zonnepanelen brengen natuurlijk niet altijd precies evenveel op. Er zijn een aantal factoren die bepalen wat de maandelijkse opbrengst van jouw zonnepanelen is. In deze blog nemen we je mee in de verschillende factoren en geven we je tips over het optimaliseren van je opbrengst, zodat je een beter inzicht krijgt in de variaties gedurende het jaar en hoe je het maximale uit je zonne-energiesysteem kunt halen.Hieronder lees je alles over zonnepanelen opbrengst; waar die van afhankelijk is, hoe je de opbrengst kunt inschatten en hoe je de opbrengst van jouw zonnepanelen kunt bijhouden. Zie je liever meteen welke opbrengst zonnepanelen op jouw dak je zouden geven? Doe dan de dakcheck.
zonnepanelen in Den Helder

Factoren die de maandelijkse opbrengst van jouw zonnepanelen beïnvloeden

Een standaard zonnepaneel is ongeveer 1,00 bij 1,70 meter. Het gemiddelde vermogen van een zonnepaneel is 360 Wp. Daarmee wek je rond de 30 kWh per maand op. Een gemiddeld huishouden met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh kan met een systeem van 11 zonnepanelen bijna alle benodigde elektriciteit zelf opwekken. De opbrengst kan behoorlijk variëren aan de hand van factoren die we hieronder bespreken.

Naast de oriëntatie en hoek van de panelen is schaduw een belangrijke overweging. Zelfs kleine schaduwgebieden kunnen de efficiëntie van je zonne-energiesysteem aanzienlijk verminderen. Daarom is een grondige schaduwanalyse essentieel. Identificeer potentiële bronnen van schaduw, zoals omliggende gebouwen, bomen of andere objecten die schaduw kunnen werpen op je panelen.

Wij raden aan om je door experts te laten adviseren over de ideale oriëntatie van jouw zonnepanelen. Want als je het doet, wil je het meteen goed doen, toch?

De factoren die van invloed zijn

De zonnestraling

Zonnepanelen hebben natuurlijk zon nodig om energie te kunnen produceren. En hoewel veel mensen denken dan hete, zonnige dagen het beste zijn voor de opbrengst van zonnepanelen, klopt dit niet. Zonnepanelen werken namelijk het best met een koelere temperatuur en veel zon. Wanneer het écht warm is, neemt de werking van zonnepanelen af omdat ze dan erg hoge temperaturen kunnen bereiken. Gebieden met meer zonnestraling zullen over het algemeen een hogere opbrengst hebben. Het is belangrijk om de jaarlijkse zonnestraling voor jouw locatie te kennen en te begrijpen hoe deze varieert gedurende het jaar.

Temperatuur

Temperatuur heeft ook een impact op de prestaties van zonnepanelen. We benoemden het hierboven al even dat hoewel zonnepanelen zonlicht nodig hebben om energie op te wekken, kunnen hoge temperaturen de efficiëntie verminderen. Dit komt door de temperatuurcoëfficiënt, een waarde die aangeeft hoeveel de opbrengst van zonnepanelen daalt bij een bepaalde temperatuurstijging. Het is belangrijk om te begrijpen hoe temperatuurschommelingen invloed kunnen hebben op je zonne-energiesysteem en welke maatregelen je kunt nemen om de temperatuur te reguleren en de opbrengst te optimaliseren.

Schaduw

Schaduw is een andere factor die de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk kan beïnvloeden. Zelfs een klein deel van een zonnepaneel dat in de schaduw valt, kan de opbrengst drastisch verminderen. Het is essentieel om de locatie van je zonnepanelen zorgvuldig te kiezen en mogelijke schaduwbronnen te identificeren, zoals bomen, schoorstenen of nabijgelegen gebouwen. Als schaduw onvermijdelijk is, kun je overwegen om bypass-diodes te gebruiken of te investeren in optimizers om de impact van schaduw te minimaliseren.

Oriëntatie en hoek

De oriëntatie en hoek van zonnepanelen spelen een belangrijke rol bij het maximaliseren van de opbrengst. In het ideale geval moeten zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn om het meeste zonlicht gedurende de dag te ontvangen. De hoek van de zonnepanelen moet ook worden afgestemd op de geografische breedte van je locatie om de optimale invalshoek te bereiken. Door de juiste oriëntatie en hoek te hanteren, kun je de opbrengst van zonnepanelen aanzienlijk verhogen.

Onderhoud en reiniging

Regelmatig onderhoud en reiniging van zonnepanelen zijn essentieel om optimale prestaties te behouden. Viezigheid, stof en bladeren kunnen zich op het oppervlak van de panelen ophopen en de opbrengst verminderen. Door je zonnepanelen regelmatig schoon te maken en eventuele problemen te identificeren, kun je ervoor zorgen dat ze optimaal functioneren. Het is ook raadzaam om periodieke controles uit te voeren en eventuele onderhoudswerkzaamheden door professionals te laten uitvoeren.

Tips om de maandelijkse opbrengst van zonnepanelen te optimaliseren

Wij hebben een paar tips voor je om het hele jaar door het maximale uit je zonnepanelen te kunnen halen:

  • Houd je zonnepanelen schoon door ervoor te zorgen dat er geen viezigheid, bladeren of sneeuw op ligt.
  • Vermijd schaduw op je zonnepanelen. Dit vermindert de opbrengst namelijk aanzienlijk.
  • Zorg dat de zonnepanelen worden geïnstalleerd door professionals zodat je er zeker van bent dat ze geplaatst worden in de juiste ligging.
  • Monitor regelmatig de prestaties van je zonnepanelen en neem indien nodig contact op met een professional voor onderhoud en optimalisatie.

Hulp nodig met één van bovenstaande? Veranderstroom is dé expert op het gebied van zonnepanelen. Of het nu gaat om het plaatsen van nieuwe panelen of het onderhouden van panelen, wij weten wat we doen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!