Wat is het gemiddelde gewicht van een zonnepaneel?

De populariteit van zonne-energie neemt snel toe en zonnepanelen worden steeds vaker gebruikt als een duurzame bron van elektriciteit. Bij het plannen en installeren van zonne-energiesystemen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder het gewicht van de zonnepanelen. In deze blog gaan we dieper in op het gemiddelde gewicht van zonnepanelen en de impact ervan op de installatie en constructie.
Omvormers

Wat beïnvloed het gewicht van een zonnepaneel?

Hoe zwaar een zonnepaneel is, hangt af van een aantal factoren: het type paneel, de afmetingen, het materiaalgebruik en de constructie. Over het algemeen geldt natuurlijk dat grotere zonnepanelen meer wegen dan kleinere zonnepanelen en dat panelen met een stevigere constructie ook zwaarder kunnen zijn.

Gemiddeld gewicht van verschillende soorten zonnepanelen

Voor een beter begrip van het gemiddelde gewicht van zonnepanelen, gaan we de meest voorkomende type zonnepanelen langs:

  • Monokristallijne zonnepanelen hebben een gemiddeld gewicht van 18 tot 20 kilo.
  • Polykristallijne zonnepanelen wegen gemiddeld tussen de 15 en 18 kilogram.
  • Amorf of dunne film zonnepanelen zijn over het algemeen lichter en wegen gemiddeld tussen de 3 en 8 kilogram.
  • Glas-glas zonnepanelen zijn over het algemeen zwaarder dan traditionele zonnepanelen vanwege hun constructie. Gemiddeld gezien wegen glas-glas zonnepanelen tussen de 20 en 30 kilogram per paneel.

Het is belangrijk om op te merken dat deze gewichten gemiddelden zijn en dat er variaties kunnen zijn tussen verschillende fabrikanten en modellen.

Invloed van het gewicht op installatie en constructie

Het gewicht van zonnepanelen speelt een rol bij de installatie en constructie van zonne-energiesystemen. Installateurs moeten rekening houden met het gewicht bij het selecteren van de juiste montagesystemen en het bepalen van de optimale dakhelling. Daarnaast is het belangrijk om de structurele belasting van het dak te evalueren en ervoor te zorgen dat de bestaande constructie het gewicht van de zonnepanelen kan dragen.

Gevolgen voor dakbelasting en constructie
Zonnepanelen brengen dus best wel wat gewicht met zich mee en verhoogt daarom de belasting op de dakconstructie. Omdat je natuurlijk geen zin hebt in zonnepanelen die ineens midden in de kamer liggen, is het essentieel om de draagkracht van je dak te laten beoordelen door een constructeur. In sommige gevallen kan het nodig zijn om versterkingsmaatregelen te nemen, zoals het toevoegen van extra balken of het verstevigen van de dakconstructie.

Toepassingen van zonnepanelen met lager gewicht
In situaties waarbij de draagcapaciteit van het dak beperkt is of bij installaties op mobiele structuren, kunnen zonnepanelen met een lager gewicht voordelig zijn. Lichtere panelen verminderen de belasting op het dak en bieden flexibiliteit bij het installeren van zonne-energiesystemen op verschillende locaties.

Toe aan advies op het gebied van het gewicht van zonnepanelen?

Het gemiddelde gewicht van een zonnepaneel varieert dus afhankelijk van het type paneel, de afmetingen en de constructie. Bij het plannen en installeren van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht en de impact ervan op de installatie en dakconstructie.

Bij Veranderstroom geven we je graag advies. We houden dit altijd eenvoudig en komen niet met onduidelijke technische verhalen en ingewikkelde offertes. We zorgen voor een helder verhaal en eenvoudig aanschafproces. Daarbij zijn wij altijd eerlijk en transparant in alles wat we doen. Wil je snel weten hoe jij kunt besparen met zonnepanelen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!