Zonnepanelen opbrengst

De zonnepanelen opbrengst is de hoeveelheid stroom die zonnepanelen leveren. De opbrengst van zonnepanelen in Nederland is gemiddeld 2.600 kWh/jaar. Dit is afhankelijk van vele factoren. Waaronder de tijd van het jaar, de hellingshoek, het aantal zonnepanelen, het vermogen en de locatie. Hieronder lees je alles over zonnepanelen opbrengst; waar die van afhankelijk is, hoe je de opbrengst kunt inschatten en hoe je de opbrengst van jouw zonnepanelen kunt bijhouden. Zie je liever meteen welke opbrengst zonnepanelen op jouw dak je zouden geven? Doe dan de dakcheck.
omvormers

Zonnepanelen opbrengst per maand jaar en dag

De feiten

Een set van 10 zonnepanelen op je dak levert ieder jaar ongeveer 2.600 kWh duurzame stroom. Bij het energiebedrijf zou je daar nu zo’n 600 euro voor betalen (bron: Milieucentraal). Zonnepanelen brengen dus niet alleen duurzame stroom op, je bespaart ook op je energierekening! De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van:

  • De ligging en de hellingshoek van je dak: De ideale ligging van zonnepanelen is pal zuid met een hellingshoek van 36°. Ook als je de zonnepanelen tussen zuidwest en zuidoost plaatst heb je gemiddeld een topopbrengst.

  • Het vermogen: Hoe hoger het vermogen van jouw zonnepanelen, hoe hoger je opbrengst kan zijn. Het maximale vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe lang een paneel het vermogen kan behouden (dit noemt men degradatie, oftewel het verlies in opbrengst over tijd)

  • De locatie: Het aantal zonuren per jaar in Nederland is niet overal hetzelfde. Wie aan de kust woont heeft meer zonuren dan iemand in het oosten van Nederland. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen. Een leuk weetje: ruim 60 % van de stroom die we in Nederland opwekken met zonnepanelen komt van diffuus licht. Dat is indirect zonlicht, bijvoorbeeld bij bewolking. Dus ook met de typisch Nederlandse wolkenvelden kun je genoeg zonne-energie opwekken.

  • Het klimaat: Zonuren, schaduw en temperatuur zijn van invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. Het klinkt misschien gek, maar een zinderende zomerzon geeft jouw zonnepanelen niet de beste boost.

Het ideale weer

De zonnepanelen opbrengst hangt vooral af van de stand van de zon. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in mei levert meer op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in februari. De zon staat in mei hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval op de zonnepanelen.

Veel mensen denken dat zonnepanelen op warme dagen het meest opbrengen. Maar warmte heeft geen positief effect. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van zonnepanelen zelfs iets af. Dat komt omdat de elektrische geleiding in de zonnecellen bij kou beter verloopt. Voor iedere 10 °C temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5%.

Meer dan de helft van de zonnestroom in Nederland wordt opgewekt tijdens bewolkt weer. Achter de wolken schijnt de zon!

Maand met hoogste opbrengst

In de maand mei is de zonnepanelen opbrengst gemiddeld het hoogst. Gevolgd door juni en juli. In deze maanden is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst in een jaar. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan lager zijn. Bij Veranderstroom checken we alle factoren voordat we zonnepanelen op je dak installeren. 

Opbrengst berekenen

Veranderstroom berekent vooraf heel nauwkeurig de zoninstraling op jouw locatie. Dit gebeurt met data van het Joint Research Centre op basis van meteorologische gegevens van de afgelopen 10 jaar, schaduwval op jouw dak, de hellingshoek, de ligging en verlies door kabels en leidingen.

Je krijgt hierdoor vooraf een eerlijke inschatting van je toekomstige zonnepanelen opbrengst. In de praktijk is de werkelijke opbrengst vaak hoger dan de berekende opbrengst.

Ben je een echte data geek, en ben je benieuwd naar de zonneschijnduur en zon instraling van vandaag of van afgelopen periode? Je kunt hiervoor de database van daggegevens van het KNMI-weerstation bij jou in de buurt gebruiken.

Zonnepanelen opbrengst berekenen

Voorbeeld van een opbrengstberekening

Zonnepanelen opbrengst monitoren

Krijg inzicht in de opbrengst van jouw zonnepanelen. 

Opbrengst zonnepanelen controleren

Je kunt de zonnepanelen opbrengst heel makkelijk controleren met een app op jouw smartphone of tablet. Daarmee zie je per uur, per dag, per week, per maand en per jaar exact wat de opbrengst van jouw zonnepanelen is geweest. Sommige apps geven de opbrengst zelfs apart per zonnepaneel. Dat is handig, want het vertelt je dat één van de zonnepanelen bijvoorbeeld vervuild is door bladval of dat er verschil in opbrengst is door schaduw. 

Je krijgt van ons vooraf altijd een eerlijke inschatting van je toekomstige zonnepanelen opbrengst. In de praktijk is de werkelijke opbrengst vaak hoger dan de berekende opbrengst.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!