Zonnepanelen plaatsen op een overkapping – waar moet je rekening mee houden?

Zonnepanelen op een overkapping: twee vliegen in één klap! Terwijl jij heerlijk kunt genieten van een schaduwplek in de tuin, wordt het zonlicht omgezet in energie die jij in huis kunt gebruiken. En als je zonnepanelen wilt integreren in je leefruimte zonder het uiterlijk van je huis te veranderen, is een overkapping met zonnepanelen de perfecte oplossing. In deze blog bespreken we de mogelijkheden en de aspecten waar je rekening mee moet houden bij het installeren van zonnepanelen op een overkapping.
Zonnepanelen in Lansingerland

Soorten overkappingen geschikt voor zonnepanelen

Omdat je voor zonnepanelen wel een bepaald oppervlakte nodig hebt, zijn terrasoverkappingen, pergola’s en carports het meest geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen op een overkapping kunnen in de meeste gevallen naadloos worden geïntegreerd in de buitenomgeving.

Energieopbrengst en optimalisatie

De energieopbrengst van zonnepanelen op een overkapping kan variëren, afhankelijk van de oriëntatie en hellingshoek van de overkapping. Door de juiste hoek en positie te kiezen, kun je de energieopbrengst maximaliseren. Laat dit dus altijd doen door een expert, zodat je zeker weet dat je er het maximale uit haalt.

Vergunningen en regels bij zonnepanelen op overkapping

Bij het installeren van zonnepanelen op een overkapping moet je rekening houden met lokale vergunningseisen en bouwvoorschriften. Om zeker te weten dat je voldoet aan alle regels en om te checken of je vergunningen nodig hebt, kun je jouw gemeente raadplegen. Doe dit voordat je begint met de installatie, anders kan je nog weleens voor verrassingen komen te staan.

Het is essentieel om de juiste vergunningen aan te vragen en ervoor te zorgen dat je aan alle regels voldoet voordat je de zonnepanelen installeert.

Dichte of lichtdoorlatende zonnepanelen?

Als je al een terrasoverkapping hebt, heb je te maken met verschillende typen zonnepanelen. Je kunt jouw bestaande overkapping voorzien van een dichte dakbedekking of juist kiezen voor een doorzichtige of transparante dakbedekking. De keuze tussen licht doorlaten of volledige verduistering is hierbij belangrijk.

Bij het kiezen voor doorzichtige zonnepanelen moet je er rekening mee houden dat deze anders zijn opgebouwd dan de dichte witte of zwarte zonnepanelen. Er moet namelijk meer ruimte tussen de zonnecellen zitten, zodat er in combinatie met de transparante dakbedekking veel meer zonlicht doorgelaten kan worden. Hierdoor kun je nog steeds van natuurlijk zonlicht genieten onder je overkapping.

Zonnepanelen in de tuin - wat zijn andere opties?

Er zijn meerdere mogelijkheden om zonnepanelen te integreren in je tuin. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan onze blog over zonnepanelen in de tuin.

Veranderstroom plaatst moeiteloos zonnepanelen op jouw overkapping!

Overkappingen met zonnepanelen zijn een slimme en duurzame oplossing om energie op te wekken en tegelijkertijd te profiteren van de voordelen van een overdekte buitenruimte. Ze bieden schaduw, bescherming tegen weersinvloeden en kunnen je energierekening verlagen. Door te kiezen voor een overkapping met zonnepanelen draag je bij aan een groenere toekomst.

 

Veranderstroom helpt je graag met het realiseren van een overkapping met zonnepanelen bij jou thuis. Of het nu gaat om een bestaande overkapping of een volledig nieuwe overkapping, wij helpen je graag! Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan. Eerst meer weten over zonnepanelen? Kijk dan bij de meest gestelde vragen of stel je vraag direct aan ons via de telefoon.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!