Zonnepanelen btw teruggave

De belastingdienst heeft voorwaarden opgesteld waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de btw teruggave. Met zonnepanelen op je dak ziet de Belastingdienst je namelijk als een mini-energiebedrijfje. Ook al ben je in het dagelijks leven geen ondernemer. Het voordeel daarvan is dus dat je de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan terugvragen. Hoe werkt het?

Update vanaf 1 januari 2023 

BTW op zonnepanelen afgeschaft

Vanaf het nieuwe jaar is het BTW-tarief op zonnepanelen komen te vervallen.
Dit betekent dat er geen BTW meer in rekening wordt gebracht bij de aanschaf van zonnepanelen.
Om die reden is het ook niet meer nodig om de BTW via de Belastingdienst terug te vragen.
Meer info kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/klimaat/btw-nultarief-zonnepanelen-op-woningen

Hoe werkt de zonnepanelen btw teruggave?

Het eerste aandachtspunt

Zorg dat de factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur namelijk op jouw naam en de energierekening op de naam van je partner? Dan kan je de btw niet terugvragen.

In de meeste gevallen zal de btw-teruggave service van Veranderstroom de btw voor je terugvragen. Dit gaat aan de hand van onderstaand stappenplan.

Je ontvangt een mail vanuit BTWteruggave Service Veranderstroom met een aantal vragen. Door het beantwoorden van deze vragen checkt de BTWteruggave Service Veranderstroom of zij de btw teruggave voor je kunnen regelen.

De BTWteruggave service Veranderstroom stuurt je een mail waarin zij je laten weten of ze de btw-teruggave wel of niet voor je kunnen terugvragen. Wanneer zij het voor je kunnen regelen, dien je je het volgende aan hen door te geven:

  • BSN
  • achternaam
  • voorletters
  • het adres waar de zonnepanelen zijn geïnstalleerd


Met deze gegevens zullen zij het formulier ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ voor je invullen en vervolgens naar je versturen zodat je de gegevens kan controleren en het formulier kan ondertekenen.

Om de btw terug te kunnen vragen, moet je je eerst als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Je kan daarbij gebruik maken van de kleine ondernemers regeling (KOR). Het voordeel is dat je een eenmalig het forfait dient af te dragen aan de Belastingdienst en dat je maar 1 (soms 2) keer btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is dat je daarna 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen, bijvoorbeeld als je extra panelen koopt of als je een eigen bedrijf begint.

Zie meer informatie hierover voor- en nadelen kleine ondernemers regeling

Reactie Belastingdienst afwachten
Binnen 10 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw formulier heeft ontvangen, stuurt zij de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ terug. Daarin staat je btw-nummer (omzetbelastingnummer) en dat je geregistreerd bent als ondernemer. Daarnaast krijg je nog 2 separate brieven met je gebruikersnaam en wachtwoord waarmee wij de digitale aangifte kunnen verzorgen.

Alle brieven van de belastingdienst dienen met de BTWteruggave service Veranderstroom gedeeld te worden. Aan de hand van deze brieven kan de teruggave verder in gang gezet worden.

De Belastingdienst wil graag weten op welke bankrekening zij de btw mogen uitbetalen. Geef daarom je rekeningnummer door via de website van de Belastingdienst: Rekeningnummer wijzigen

Let op: Dat moet óók als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft voor de inkomstenbelasting of toeslagen!

Met de inloggegevens van de Belastingdienst die we van jou hebben ontvangen kunnen we starten met de (digitale) btw-aangifte. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (forfait).

Waarschijnlijk kunnen wij digitaal je aangifte verzorgen, maar het kán zijn dat je een papieren aangiftebiljet ontvangt via de post. Vul dan alle gegevens onder het kopje ondertekening in en stuur de papieren aangifte samen met de retourenvelop naar:

Veranderstroom B.V.
T.a.v. BTWteruggave service Veranderstroom
Stationsstraat 26
6662 BC Elst

Wij zullen de rest van de gegevens invullen op het aangiftebiljet en het versturen naar de belastingdienst.

De btw aangifte is gedaan, binnen enkele weken ontvang je van de Belastingdienst een beschikking waarop staat hoeveel de btw-teruggave bedraagt en wanneer deze wordt uitgekeerd. De dienstverlening vanuit de BTWteruggave service Veranderstroom is hiermee afgerond.

Eén keer aangifte doen is meestal genoeg

Normaal gesproken moet je als ondernemer elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar als je deelneemt aan de kleine ondernemersregeling is 1 keer aangifte doen voldoende. Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die móét je dan ook invullen, anders krijg je een boete. Wij zullen dit voor je in de gaten houden. Echter vragen wij wel, houd je e-mail of post dus in de gaten: alle correspondentie van de belastingdienst dienen wij te ontvangen.

Hoe werkt de kleine ondernemersregeling (KOR) bij zonnepanelen

De kleine ondernemersregeling (KOR) houdt in dat je geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Je kunt hiervoor kiezen als je omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is. Koop je als particulier zonnepanelen, dan kun je voor deze regeling kiezen. Het voordeel is, dat je niet elk kwartaal btw-aangifte hoeft te doen. Het nadeel is, dat je de btw die je betaalt (bijvoorbeeld voor onderhoud) ook niet kunt verrekenen.

Op belastingdienst.nl vind je speciale informatie over de KOR voor eigenaren van zonnepanelen.

Voor- en nadelen kleine ondernemersregeling bij zonnepanelen

De meeste particulieren die zonnepanelen kopen, maken gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR). Dat betekent dat je geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Je kan hiervoor kiezen als je omzet niet meer dan € 20.000 per jaar is.

Het voordeel is dat je maar 1 keer btw-aangifte hoeft te doen en daarna nooit meer (in plaats van elk kwartaal). Dat scheelt administratie en geld: je hoeft geen btw over de opgewekte stroom te betalen aan de Belastingdienst. Het nadeel is dat je de btw die je betaalt (bijvoorbeeld voor onderhoud) ook niet kunt verrekenen.

Wanneer is deelnemen aan de KOR een slimme keuze?

Meedoen aan de KOR is een slimme keuze als je niet van plan bent om de komende 3 jaar extra zonnepanelen te nemen of in die periode als ondernemer te starten. De KOR geldt namelijk voor 3 jaar en gaat het kalenderjaar na aankoop van de zonnepanelen in. Je kunt je deelname pas na 3 jaar beëindigen. Dat betekent dat je 3 jaar lang geen btw kunt verrekenen of terugvragen. Ook niet voor het onderhoud van je panelen, een extra set panelen, of investeringen die je voor je nieuwe bedrijf doet.

Een voorbeeld: je koopt in februari 2020 zonnepanelen. In april 2021 vraag je de btw terug en meld je je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2022 in. Vanaf dat moment kun je 3 jaar lang geen btw meer terugvragen. Als je vóór eind 2020 nog extra zonnepanelen koopt, kun je die btw in 2020 nog wél terugvragen.

Er is één uitzondering: zodra je omzet boven de € 20.000 uitkomt, moet je dat aan de Belastingdienst doorgeven en eindigt de KOR.

Voor jezelf beginnen of extra panelen kopen

Heb je plannen om in de komende 3 jaar een extra set panelen te kopen of voor jezelf te beginnen? Check dan op belastingdienst.nl/kor of deelname aan de KOR voor jou een verstandige keuze is.

Als je niet meedoet aan de KOR

Als je niet meedoet aan de KOR, ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer. Dat betekent dat je ieder kwartaal btw-aangifte moet doen. In die aangifte geef je aan hoeveel btw je moet betalen over jouw stroomopbrengst (teruglevering en eigen gebruik). Meestal is dit een vastgesteld bedrag (forfait). Wil je niet ieder kwartaal aangifte doen? Dan kunt je een schriftelijk verzoek indienen bij jouw belastingkantoor met de vraag of je 1 keer per jaar aangifte mag doen.

Het voordeel van ‘gewone ondernemer zijn’, is dat je de btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van panelen (of de omvormer), of voor extra panelen, mag verrekenen met de btw die je moet betalen.

Waarom kan ik de BTW op zonnepanelen eigenlijk terugvragen?

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren als ondernemers: in feite ben je een heel klein energiebedrijfje. Ondernemers in Nederland moeten btw over hun omzet afdragen aan de Belastingdienst. Als eigenaar van zonnepanelen (‘zonnepaneelhouder’) moet je formeel dus btw afdragen over de stroom die je opwekt. Maar je mag óók de btw die je betaald hebt voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Daardoor kun je honderden euro’s terugkrijgen van de Belastingdienst.

Als particuliere zonnepaneelhouder kun je kiezen voor de kleine ondernemersregeling (KOR). Je kunt dan de btw die je betaald hebt voor de aankoop en installatie van je panelen terugkrijgen van de Belastingdienst, én je hoeft daarna niet meer elk kwartaal btw-aangifte te doen. Lees meer hierover op Belastingdienst.nl – Ik ben particulier.

Ben ik verplicht om me bij de Belastingdienst te melden als ik zonnepanelen koop?

Nee, je mag ook niets doen. Particuliere zonnepaneelhouders die niets doen, krijgen van de Belastingdienst automatisch ontheffing van btw-aangifte. Daar merk je niets van, de Belastingdienst weet immers niet dat jij zonnepanelen op je dak hebt.

Als je niets doet, heb je ook geen ‘gedoe’ en administratie. Maar nietsdoen heeft ook een (groot) nadeel: je krijgt dan geen btw terug over de aanschaf en installatie. Dat scheelt je honderden euro’s.

Wat is forfait?

Om je te helpen bij de aangifte van je omzetbelasting heeft de belastingdienst zogenoemde forfaits opgesteld. Deze forfaits zijn gebaseerd op de stroomproductie van je zonnedak. Op basis hiervan heeft de belastingdienst berekend hoeveel btw je zou gaan afdragen over de stroom die je verkoopt aan je energiemaatschappij.

De belastingdienst heeft dit gedaan voor systemen tot en met 10.000 Wattpiek. Produceer je meer dan 10.000 Wattpiek? Dan wordt er een aparte berekening gemaakt om het bedrag te bepalen.

 

Opwekvermorgen in WattpiekForfait
0 – 1.000€20,-
1.001 – 2.000€40,-
2.001 – 3.000€60,-
3.001 – 4.000€80,-
4.001 – 5.000€100,-
5.001 – 6.000€120,-
6.001 – 7.000€140,-
7.001 – 8.000€160,-
8.001 – 9.000€180,-
9.001 – 10.000€200,-

Hoe zit het als ik al zzp’er ben?

Werk je al als zzp’er of heb je een eenmanszaak dan gelden voor jou de normale btw-regels. Als je de zonnepanelen op je privéhuis legt, kun je wel de btw terugvragen. Vraag bij de Belastingdienst of je belastingadviseur hoe het zit.

Tip: woon je samen en is één van jullie beiden ondernemer? Terugvragen is eenvoudiger als de niet-ondernemer dit doet. Denk eraan dat je de energierekening én de factuur van de zonnepanelen op naam van de niet-ondernemer zet.

Ik wil extra zonnepanelen kopen. Kan ik dan weer BTW terugvragen?

Heb je btw teruggevraagd en je aangemeld voor de kleine ondernemersregeling (KOR)? Dan moet je minstens 3 jaar meedoen aan de KOR, voordat je eruit mag stappen. In deze 3 jaar kun je geen btw terugvragen voor extra zonnepanelen. Na 3 jaar kun je je afmelden voor de KOR. Dan ben je voor de Belastingdienst een gewone ondernemer, en mag je weer btw terugvragen als je extra zonnepanelen koopt. Maar dan moet je ook ieder kwartaal btw-aangifte doen en btw afdragen over de stroom die je produceert (meestal een vast bedrag). Je kunt de belastingdienst vragen om maar 1 keer per jaar btw-aangifte te hoeven doen.

Als je je afmeldt voor de KOR mag je je pas 3 jaar later opnieuw aanmelden voor de KOR. Dus je moet 3 jaar btw-aangiftes doen en btw afdragen. Daarna kun je je weer aanmelden voor de KOR en hoef je geen btw-aangiftes meer te doen.

Voorbeeld: Je koopt in 2021 zonnepanelen, vraagt de btw terug en meldt je aan voor de KOR. De KOR gaat dan op 1 januari 2022 in. In 2022, 2023 en 2024 zit je verplicht in de KOR. Eind 2024 meld je je af voor de KOR. De KOR vervalt dan op 1 januari 2025. Dan kun je extra zonnepanelen kopen (bijvoorbeeld voor een elektrische auto of warmtepomp) én btw terugvragen. Je moet vervolgens weer 3 jaar lang btw-aangifte doen zoals een gewone ondernemer. Eind 2027 kan je je weer aanmelden voor de KOR, als je dat wilt.

Vóór 2020 zonnepanelen gekocht?

Heb je vóór 2020 zonnepanelen gekocht en btw teruggevraagd? Dan heeft de Belastingdienst je per 1 januari 2020 automatisch omgezet naar de nieuwe KOR. Het is mogelijk om je hiervoor af te melden via het afmeldformulier van de Belastingdienst en breng uw eigen belastingkantoor hiervan op de hoogte. Het afmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin u uzelf wilt afmelden voor de KOR, ontvangen zijn. U krijgt een brief met daarin de definitieve datum waarop u niet langer deelneemt aan de KOR. Vanaf die ingangsdatum doet u dan weer btw-aangifte. Als uw afmelding te laat is ontvangen, kan deze datum afwijken van de door u gevraagde datum.

Als je je afmeldt voor de KOR mag je je pas 3 jaar later opnieuw aanmelden voor de KOR. Dus je moet 3 jaar btw-aangiftes doen en btw afdragen. Daarna kun je je weer aanmelden voor de KOR en hoef je geen btw-aangiftes meer te doen.

Kan ik me bij de Belastingdienst ook weer uitschrijven als (kleine) ondernemer?

Zolang je zonnepanelen hebt, ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. Je neemt dan deel aan de kleine ondernemersregeling (KOR) óf je moet als gewoon ondernemer btw-aangiftes doen. Heb je geen zonnepanelen meer?

Bijvoorbeeld omdat je je huis met zonnepanelen hebt verkocht of een oud zonnepaneelsysteem van het dak verwijderd hebt? Dan kun je je bij de Belastingdienst afmelden als ondernemer. Stuur daarvoor een brief naar je eigen belastingkantoor waarin je schrijft dat je geen zonnepanelen meer hebt en dat je dus je onderneming stopzet. Je verzoekt de Belastingdienst om je af te melden als ondernemer. Vermeld in de brief je btw-nummer en naam en adres

Verhuizen en KOR met zonnepanelen

Wanneer je je woning inclusief de zonnepanelen verkoopt, dien je je uit te schrijven bij de Belastingdienst voor de KOR, dit omdat vanaf de verkoop van je woning je geen kleine ondernemer meer bent voor de zonnepanelen. Afmelden KOR kan doormiddel van het afmeldformulier.

Hoe lang duurt het terugvragen van de btw-teruggave bij zonnepanelen?

Het terugvragen van je btw wordt gestart in de maand na het eerste kwartaal dat de zonnepanelen zijn aangeschaft. Koop je jouw zonnepanelen bijvoorbeeld in januari? Dan zal je aanvraag in april in behandeling worden genomen. Dit komt omdat ondernemers per kwartaal aangifte doen. Vervolgens gaat de Belastingdienst voor je aan de slag. Het duurt ongeveer 3 tot 5 maanden voor het bedrag op je rekening staat.

Btw op zonnepanelen boven de €2500,-

Hiervoor zijn 2 opties mogelijk namelijk de btw terugvragen en gebruik maken van de KOR met herzieningsregeling of de btw terugvragen en 5 jaar lang aangifte doen over de werkelijk terug geleverde stroom en de stroom die opgewekt is en direct is verbruikt (privé verbruik).  Beide opties hebben tot gevolg dat een groot deel van de ontvangen btw in jaar 2 t/m 5 weer terugbetaalt moet worden. 

Meer uitleg hierover vind je hier herzieningsregeling.

Verduurzamen én besparen.

Het is echt mogelijk: verduurzamen en geld besparen zonder teveel gedoe. Vraag een offerte aan, dan checken wij je dak op afstand. Als je dak geschikt is voor zonnepanelen berekenen we de kosten en besparing voor je. Je zit nergens aan vast. Word ook een duurzame energie-opwekker!

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!