Zonnepanelen kosten

Alles over de kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om geld te besparen op je energierekening, maar ze kunnen duur zijn in aanschaf en installatie. De kosten van zonnepanelen zijn de laatste jaren gedaald, waardoor ze betaalbaarder zijn geworden voor huiseigenaren en bedrijven. De aanloopkosten vormen echter nog steeds een grote barrière voor veel mensen. 

Er zijn veel overheids- en particuliere programma’s die stimulansen bieden voor het installeren van zonnepanelen. Deze stimuleringsmaatregelen kunnen de aanloopkosten van zonnepanelen aanzienlijk verminderen. Lees hieronder meer over de kosten van zonnepanelen.

Hoe worden de kosten van zonnepanelen beïnvloed?

De elektriciteit die door zonnepanelen wordt opgewekt is “gelijkstroom” (DC). Maar voordat je deze stroom kunt gebruiken om een elektrische auto op te laden of het licht in je huis aan te doen, moet hij omgezet worden in “wisselstroom” (AC) met behulp van een omvormer. Er zal een kabel zijn die de zonnepanelen met de omvormer verbindt, en dan nog een kabel die van de omvormer naar de meterkast loopt. Deze verbindingen garanderen dat je zonnepanelensysteem klaar is voor gebruik en aangesloten op een stroombron, zodat je het meteen kunt gaan gebruiken!

Type zonnepanelen

De drie belangrijkste soorten zonnepanelen die tegenwoordig op de markt zijn, zijn:

  1. Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één stuk silicium. Het zijn de meest efficiënte en dure zonnepanelen op de markt.
  2. Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere stukken silicium. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen, maar ook minder duur.
  3. Dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van een dunne laag silicium. Het zijn de minst efficiënte en goedkoopste zonnepanelen op de markt.

Merk

Zonnepanelen worden meestal geprijsd op basis van hun kwaliteit. In de zonnepanelenindustrie worden panelen doorgaans verdeeld in hoge en lage segmenten op basis van kwaliteit. Het is echter vermeldenswaard dat er weinig slechte merken zonnepanelen meer zijn – ze voldoen allemaal aan een bepaalde standaard.

Installatie & aantal panelen

De prijs van panelen stijgt naarmate je meer wilt. Dat is logisch. bedenk dat als je dak niet veel ruimte heeft, kies dan panelen met een hoog rendement (monokristallijn). Is er veel ruimte op je dak, dan werken zonnepanelen van lagere kwaliteit (polykristallijn) ook.

De installateur die je kiest is net zo belangrijk als het product zelf. Als je in zee gaat met een partij die werkt met onderaannemers of zzp’ers, wees je er dan van bewust dat communicatiestoringen eerder voorkomen.

Omvormer

Bij de beslissing of zonnepanelen voor jou de juiste investering zijn, is het belangrijk om te weten dat omvormers gemiddeld maar 15 jaar meegaan. Dat betekent dat je gedurende de levensduur van 25 jaar van een zonnepaneel je omvormer minstens één keer zou moeten vervangen. Er zijn ook kwaliteitsomvormers in combinatie met optimizers die nog beter presteren en een langere levensduur hebben. Zo zou een omvormer van 4000 Wp gemiddeld 1200 euro moeten kosten.

Schuin of plat dak

Als je nog bezig bent met de bouw van een nieuw gebouw, heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een plat of schuin dak. Iets om in gedachten te houden is dat uit onderzoek blijkt dat het plaatsen van panelen op een dak met een helling tussen 30-40 graden in Nederland het hoogste rendement oplevert.

De meeste daken hebben een helling van 45 graden, waarvoor slechts een kleine constructie nodig is. Bij een plat dak moet de installateur echter meer materialen gebruiken – waardoor de kosten per paneel met 10-50 euro stijgen.

Hierom kiezen mensen voor Zonnepanelen van Veranderstroom

Eenvoudig

Geen technische verhalen of lange offertes maar een gemakkelijk proces.

Betaalbaar

Het verduurzamen van je huis is voor iedereen mogelijk met onze betaalbare prijzen.

Transparant

Wij verschuilen ons niet achter moeilijke termen maar zijn transparant in wat we doen.

Klaar om geld te besparen met zonnepanelen?

Waar wacht je nog op? Doe de dakcheck en we laten je meteen onze scherpe prijzen zien. 

Slim besparen met zonnepanelen.

Snel en gratis een offerte op maat

We gaan zorgvuldig met je gegevens om en gebruiken deze alleen om een offerte op maat te maken. Gratis & vrijblijvend.

Direct advies?

Vul onderstaand je telefoonnummer in en we nemen z.s.m. contact met je op!